Cukinia faszerowana mięsem mielonym - proste danie z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie krok po kroku:
Cukinię przecinamy wzdłuż na dwie równe części, wydrążamy środek usuwając pestki. Lekko solimy, aby zmiękły.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju (można dodać ząbek czosnku). Następnie dodajemy mięso mielone.
Po obsmażeniu do mięsa wsypujemy przyprawy i wlewamy ketchup lub sos pomidorowy (można dodać także koperek lub natkę pietruszki).
Całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
Ścieramy ser - najlepiej na tarce z grubymi oczkami.
Kiedy farsz jest już gotowy, wypełniamy nim łódeczki z cukinii, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C ustawienie dóra - dół na 30 min.
Komentarze