Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyj. Przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż miąższ. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Posól.
Cebulę, czosnek i pora posiekaj drobno. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy dodaj czosnek i resztę warzyw i duś ok 5 min. Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj przecier i keczup i troszkę wody. Duś ok 20 30 min min. Po tym czasie dodaj cukier, sól, pieprz, zioła. Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia dodaj łyżeczkę masła i oregano. Do sosu można dodać pędy bambusa. Sos nakładać do wydrążonych cukiń. Na wierzch posypać świeżą pietruszką bądź bazylią. Poukładać ser feta. Pokruszyć. Piec 35 min 200 stopni.
Komentarze