Cukinia faszerowana mięsem mielonym

0 (0 ocen)

pycha

Składniki:


  • Składniki

    1 duża cukinia

    250 g mięsa mielonego (chuda szynka, indyk lub wołowe)
    oliwa
    przecier w słoiczku
    pół cebuli
    1-2 ząbek czosnku
    marchew, pietruszka, kawałeczek pora, pasek selera
    przecier ze słoiczka, 1 łyżka czeczupu
    cukier 1 łyżeczka, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
    ser feta
    natka pietruszki lub bazylii

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyj. Przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż miąższ. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Posól.
    Cebulę, czosnek i pora posiekaj drobno. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy dodaj czosnek i resztę warzyw i duś ok 5 min. Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj przecier i keczup i troszkę wody. Duś ok 20 30 min min. Po tym czasie dodaj cukier, sól, pieprz, zioła. Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia dodaj łyżeczkę masła i oregano. Do sosu można dodać pędy bambusa. Sos nakładać do wydrążonych cukiń. Na wierzch posypać świeżą pietruszką bądź bazylią. Poukładać ser feta. Pokruszyć. Piec 35 min 200 stopni.

Porady

Pyszny szybki i delikatny obiadek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować