Cukinia faszerowana mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Świetny sposób na wykorzystanie cukinii która pięknie obrodziła na polu.

Składniki:

  • 2 młode cukinie 40 dag mięsa mielonego
    3 łyżki oleju + 3 łyżki
    łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    sól i pieprz
    1 papryka
    1 cebula
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    10 dag sera żółtego
    szczypiorek

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cebulę kroimy kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem oraz przyprawą do kurczaka i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Do mięsa dodajemy paprykę, cebulę i zaprawiamy koncentratem pomidorowym. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy środek oraz ścinamy delikatnie zaokrągloną powierzchnię cukinii wtedy będzie ona lepiej się układała podczas pieczenia.W środek cukinii nakładamy farsz pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem startych na tarce o dużych oczkach i dalej pieczemy aż ser się rozpuści. Cukinie posypujemy posiekanym szczypiorkiem


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy