Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, letni obiad? Cukinia faszerowana!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 większe cukinie
    szklanka kaszy jaglanej
    2,5 szklanki wody + 2 szklanki przegotowanej wody lub bulionu do pieczenia
    500 g mięsa mielonego z indyka
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    łyżeczka zielonej czubrycy
    pół łyżeczki ostrej papryki
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku
    jajko
    kilka plasterków żółtego sera (w wersji fit zrezygnować)
    sól

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować kaszę jaglaną na sypko według instrukcji na opakowaniu - przelać kaszę wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną wodą w rondlu z dodatkiem soli i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie wodę i będzie miękka.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Cukinie przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
    Kaszę wymieszać z mięsem, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami.
    Gotową mieszanką napełniać cukinie które ułożyć w naczyniu żaroodpornym - na dno wlać wodę lub bulion.
    Piec papryki w temp. 180 st.C. przez 30 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku sera- zapiekać jeszcze przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy