Cukinia faszerowana kuskusem, świeżymi grzybami leśnymi i mięsem mielonym

4.5 (165 ocen)

  • 50 min

Sezon na grzyby i warzywa trwa, więc staram się go wykorzystać w pełni. Taka cukinia to idealne danie na obiad jak i kolację.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
    1 cebula,
    200 g wieprzowego mięsa mielonego ,
    100 g kaszki kuskus,
    300 g świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki i kurki),
    3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    sól,
    pieprz,
    drobina ostrej papryki,
    magii,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana kuskusem, świeżymi grzybami leśnymi i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, przecinamy na pół wzdłuż i wydrążamy. Tak przygotowaną cukinię posypujemy solą i odstawiamy.
    Przygotowujemy farsz.
    Kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu i przekładamy do miski.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzyby razem z cebulką ( do momentu, aż ta się zeszkli). Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
    Dodajemy mięso mielone, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    Z połówek cukinii zlewamy sok, który się wytworzył, lekko skrapiamy przyprawą maggi i napełniamy farszem.
    Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 - 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby Kuskus Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować