Cukinia faszerowana kaszanką

0 (0 ocen)

Bardzo lubimy kaszankę, przepadamy też za faszerowaną zapiekaną cukinią. W weekend postanowiłam te dwa dania połączyć i wyszedł bardzo smaczny obiad

Składniki:


  • 1 cebula
    1 papryka czerwona
    2 małe kaszanki
    2 średnie cukinie
    1 łyżka oleju
    50 g sera żółtego
    Pieprz czarny

Cukinia faszerowana kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z łyżką oleju, zeszklić. W tym czasie oczyścić paprykę, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, smażyć, aż papryka zmięknie.

    Kaszankę obrać z osłonek, pokroić w kostkę.

    Wrzucić na patelnię do warzyw, doprawić pieprzem (ja nie dodaję już soli, kaszanka i ser są wystarczająco słone). Dusić chwilę razem, aż kaszanka się rozpadnie.

    Cukinie wyszorować, przekroić na pół i wyjąć miąższ z pestkami. Łyżeczką nałożyć farsz. Docisnąć. Posypać tartym żółtym serem.

    Zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z lekką surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy