Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Smaczne i sycące danie mimo braku mięsa. Aromatyczne i dobrze doprawione posmakuje nawet fanatykom mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    kilka plasterków oscypka lub innego ulubionego sera
    2/3 szklanki kaszy jaglanej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    cebula
    cebula czerwona
    2 ząbki czosnku
    ok. 2 łyżki posiekanej natki
    2 pomidory
    papryka żółta
    ½ papryki czerwonej
    oregano
    sos sojowy
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe składniki farszu. 1. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać ok. 2 szklankami wody, posolić i ugotować, aż wchłonie całą wodę – ok. 15 min. Cebulę, czosnek, papryki oraz pomidora pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, czosnek, gdy się zeszklą dodać pokrojoną paprykę i smażyć kilka minut mieszając. Można podlać ok. ¼ szklanki wody, odparować. Gdy warzywa zmiękną doprawić i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać składniki z kaszą i spróbować czy należy jeszcze doprawić.
  • Wydrążone cukinie. 2. Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż i wydrążyć łyżeczką.
  • Każdą połówkę napełnić farszem warzywno-jaglanym. 3. Każdą połówkę nadziać farszem, ułożyć w formie. Można podlać odrobiną wody, przykryć folią. Piec ok. 30 min. w 180st. C aż cukinia zmięknie.
  • Położyć kawałki sera na nadzieniu. 4. Można podlać odrobiną wody, przykryć folią. Piec ok. 30 min. w 180st. C aż cukinia zmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować