Cukinia duszona z pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

lekkie warzywne danie, które możemy zjeść z ryżem albo pieczywem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia zielona (nieduża): 1 sztuka
    - cukinia żółta (nieduża): 1 sztuka
    - pomidory bez skórki puszka (400g): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pęczek szczypiorku: 0.5 sztuki
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - bazylia listki i cienkie gałązki: 2 łyżki
    - sos sojowy jasny: 3 łyżki
    - czosnek (ząbki): 3 sztuki
    - oliwa czosnkowa: 2 łyżeczki
    - masło: 1 łyżeczka
    - chili w proszku: 0.33 łyżeczki
    - cukier: 0.33 łyżeczki
    - sól (niekoniecznie!): 0.33 łyżeczki
    - koncentrat pomidorowy (niekoniecznie!): 1 łyżka

Cukinia duszona z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyłam, ale cukinii nie obierałam - były nieduże z ładną skórką. Nie musiałam też wydrążać z nich środka bo miąższ nie był watowaty. Odcięłam tylko końce i pokroiłam cukinie w grube pół plastry. Cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Pomidory posiekałam na drobniejsze kawałki. W rondlu rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę. Gdy zaczęła się złocić dorzuciłam cukinię i posiekany drobno czosnek, smażyłam razem 2-3 min. a następnie wlałam pomidory. Dosypałam oregano i troszkę cukru oraz chili. Doprawiłam sosem sojowym, ale jeśli ktoś woli bardzie słone to jeszcze trzeba dodać trochę soli. Dusiłam wszystko ok. 5 min. bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Na koniec dosypałam posiekaną bazylię i dołożyłam masło dla smaku. Koncentratu nie dodawałam, ale można to zrobić i sos będzie wtedy bardziej esencjonalny. Danie posypałam grubo posiekanym szczypiorem i podałam ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy