Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie podajemy z ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Taka mieszanka może posłużyć również jako dodatek do mięs.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia: 1 sztuka
    - kiełbasa: 20 dekagramów
    - jabłko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - tymianek suszony: 1 szczypta

Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem 1. Cukinie kroimy w plastry, każdy z większych plastrów dzielimy na ćwiartkę, zaś mniejsze na pół. Jabłko obieramy lub nie i również kroimy w kostkę porównywalną do cukinii, bo jabłko rozpadnie się podczas smażenia. Kiełbaskę kroimy w półksiężyce.
  • Cukinia duszona z kiełbasą i jabłkiem 2. Najpierw na oleju podsmażamy kiełbaskę. Kolejno dodajemy do niej cukinię, przykrywamy i chwilkę dusimy. Po chwili dodajemy pokrojone jabłka i dalej dusimy co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość smażymy do miękkości cukinii i jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy