Cukinia duszona z cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedy jest sezon na cukinię przyrządzamy ją na wiele sposobów. Najnowsze danie, bardzo przypadło wszystkim do gustu.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 młode średnie cukinie
    3 duże cebule
    2 pętka kiełbasy podwawelskiej
    Pęczek koperku
    Przyprawa Degusta
    Sól
    Pieprz
    Tymianek

Cukinia duszona z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć i pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na talarki. Nie ubierać. Włożyć do rondla lub garnka, posolić, poczekać chwilę, aż puści sok i dusić do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na patelni i dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki. Z podduszonej cukinii scedzić wywar i wymieszać z cebulką. Chwilę razem dusić, przyprawiając Degustą, pieprzem, tymiankiem oraz koperkiem. Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy