Cukinia a'la bigos

4.5 (151 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne danie jednogarnkowe z cukinii i warzyw. Idealne na lekki obiad. Aby było bardziej treściwe można dodać podsmażoną kiełbasę, kurczaka czy też mięso mielone. Przepis mam ze strony wyrwanej z jakiejś gazetki, wracam do niego co rok.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cukinia-ok 2 kg
    2 duże marchewki
    2 duże cebule
    mała pietruszka korzeń
    czerwona papryka
    pół kilo pieczarek
    koncentrat pomidorowy-mały słoiczek
    sól i pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Cukinia a'la bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę umyć i obrać, cukinię wydrążyć z pestek, warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę umyć,oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
    3. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki.
    4. Na dno garnka wlać trochę oleju, cebulę, marchewkę i pietruszkę i pieczarki wrzucić do garnka i dusić ok 10 minut, następnie dodać paprykę i dusić ok 5 minut.
    5. Po tym czasie dodać cukinię, koncentrat i przyprawy, wymieszać i dusić wszystko razem jeszcze ok 10 minut.
    Smacznego.

Porady

Do dania można dodać podsmażoną kiełbasę, kurczaka czy też mięso mielone. U nas najczęściej podawane jest bez mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować