Cukier z płatków róży

  • wyświetlono: 1533 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Taki cukier przygotowuję, gdy kwitną dzikie róże. Cukier świetnie aromatyzuje ciasta i desery, herbatę – przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Jego zapach przypomni Wam o minionym lecie. Polecam gorąco jego przygotowanie, jest pracochłonne, ale warto.

Cukiereczek
  • 30min

Składniki


garść płatków róży (około 42g),
cukier 200g

Sposób przygotowania przepisu:

Cukier z płatków róży

  • 1. Z płatków róży usuwamy białe końce i oczyszczamy je z pyłków. Po obraniu zostało mi 35 g płatków. Następnie płatki ucieramy na pastę w moździerzu lub najpierw je siekamy i blenderujemy do uzyskania pasty. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy pastę różaną i drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Następnie powstałą masę rozsypujemy w płaskim naczyniu, przykrywany bawełnianą ściereczką i suszymy co jakiś czas rozcierając między palcami zbrylony cukier. Suszenie trwa od 2 do 5 dni. Najlepiej suszyć go na powietrzu. Cukier po wysuszeniu przekładamy do pojemniczków. Jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów, aromatyzowania herbaty. Życzę smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiDesercukierróżacukier różanyprzetwory z różcukier z płatków róży

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek

Dodane przez: Mniam1

Pomarańczowy mazurek z różami

Tradycyjne Wielkanocne ciasto,...

Róże z jabłek

Dodane przez: Paulina1507

Róże z jabłek

Róże z jabłek smaczne, zdrowe i...

Francuskie róże z jabłkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Francuskie róże z jabłkami i cynamonem

To coś dla tych, co nie mają czasu...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT PORZECZKOWY Z RÓŻAMI

Tort na urodziny czy imieniny,...

Rogaliki z różą

Dodane przez: Jaga85

Rogaliki z różą

To proste drożdżowe pyszności,...

Sernik z różami

Dodane przez: gabi99

Sernik z różami

tradycyjny sernik udekorowany różami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE