Cukier waniliowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Niezastąpiony w kuchni

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka cukru kryształu
    3 laski wanilii
    słoik

Cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukry mieszamy.
    Laski kroimy na pół, wzdłuż, wykrawamy ziarenka i przekładamy razem z laskami do cukru. Odstawiamy w zakręconym słoiku na tydzień- dwóch. Wstrząsając co drugi dzień, lub kiedy się nam o nim przypomni.
    Po tym czasie miksujemy aż do całkowitego rozdrobnienia lasek.
    Cukier jest gotowy do użytku.
    W miarę zużywania cukru można go dopełniać, pamiętając o wstrząsaniu słoikiem.

Porady

Cukier warto przygotować na prezent, w ozdobnym słoiku, miłośnicy wypieków będą zachwyceni!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy