Cukier malinowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śliczny naturalnie, różowy cukier o pięknym smaku i pysznym aromacie malin może służyć jako dodatek do herbaty lub jako posypka do ciast i deserów.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka białego cukru
    łyżka soku z żurawiny (sok 100% bez cukru)
    15 g liofilizowanej maliny

Cukier malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukier 1. Cukier mieszamy z sokiem żurawinowym, powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Cukier przekładamy na papier do pieczenia i suszymy. W okresie grzewczym suszę przez noc na kaloryferze.
  • 2. Wysuszony cukier wsypujemy do słoika dodajemy liofilizowane maliny(połowę malin kruszymy na pył). Słoik zakręcamy, mocno potrząsamy, aż owoce wymieszają się z cukrem.

    Cukier przechowujemy w suchym zaciemnionym miejscu. Używamy do herbaty, domowej lemoniady oraz kremów i deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy