Cudna, soczysta szyneczka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie, żebym mogła podać na świątecznym stole kupną wędlinę.

  • Łatwy

Składniki:

  • MIęSKO:
    - szynka wieprzowa b/k: 1 kilogram
    MARYNATA:
    - woda: 1 litr
    - sól peklowa: 2 łyżki
    - ziele angielskie w ziarnach: 4 sztuki
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - czosnek: 5 ząbków
    PASTA DO NATARCIA MIęSA:
    - oliwa: 3 łyżki
    - majeranek suszony: 1 łyżka
    - suszona słodka papryka: 1 łyżeczka
    - suszone chili: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - czosnek: 3 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cudna, soczysta szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę dokładnie myjemy. W garnku/misce mieszamy składniki marynaty do czasu rozpuszczenia się soli. Można ją szybciej rozpuścić w odrobinie gorącej wody.. Umieszczamy w tym szynkę. Marynata powinna przykrywać całe mięso. Można jej przygotować proporcjonalnie więcej, ja użyłam miski o dosyć małej średnicy i wystarczyło marynaty z 1 litra wody. Tak namoczone mięso przykrywamy i wkładamy na 48 godzin do lodówki.
  • 2. Po tym czasie przygotowujemy pastę do natarcia mięsa przed pieczeniem. Mieszamy ze sobą wszystkie w/w składniki, nacieramy tak otrzymaną mazią mięso. Umieszczamy je w rękawie do pieczenia i pieczemy w 190C. Czas pieczenia zależy od wielkości szynki. Ja zazwyczaj piekę 1 godzinę na 1 kg mięsa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować