CUD ANIOŁEK

4.5 (170 ocen)

  • 50 min

Moje ulubione ciasto na świątecznym stole.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka sody
    1/2 kostki margaryny PALMA Z MURZYNKIEM
    3 łyżki sztucznego miodu

    Masa
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny PALMA Z MURZYNKIEM
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki kaszki manny błyskawicznej
    4 łyżki cukru
    1/2 l mleka
    aromat Arakowy
    powidła śliwkowe

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cud aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO : Z wyżej wymienionych składników zagniatamy na stolnicy nasze ciasto. Dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm, z których wycinamy naszego ANIOŁKA. Pieczemy każdy placek w temperaturze 160 ° przez około 15 minut.
  • 2. MASA cz. 1 : Z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałości mleka rozrabiamy nasz budyń z kaszką. Do gotującego się mleka wlewamy nasz roztwór i gotujemy przez około 5 minut ciągle mieszając na bardzo małym ogniu. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. MASA cz. 2 : Gdy nasza kaszka jest już całkowicie zimna, margarynę mieszany z masłem dodając po łyżce kaszki i ucieramy na gładką masę na końcu dodajemy 3 krople aromatu arakowego.
  • 4. Packi smarujemy powidłami śliwkowymi i naszą masą. Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania np, posypując wiórkami kokosowymi, smarując polewą i posypując orzechami.
  • miodowe ciasteczka 5. Z pozostałego ciasta wycinamy szklanką lub foremką ciasteczka, przekładając je po upieczeniu tak jak ciasto powidłami i masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (225 ocen)

aniołek

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Aniołek

To może cię zainteresować