1.CIASTO : Z wyżej wymienionych składników zagniatamy na stolnicy nasze ciasto. Dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm, z których wycinamy naszego ANIOŁKA. Pieczemy każdy placek w temperaturze 160 ° przez około 15 minut.
2.MASA cz. 1 : Z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałości mleka rozrabiamy nasz budyń z kaszką. Do gotującego się mleka wlewamy nasz roztwór i gotujemy przez około 5 minut ciągle mieszając na bardzo małym ogniu. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3.MASA cz. 2 : Gdy nasza kaszka jest już całkowicie zimna, margarynę mieszany z masłem dodając po łyżce kaszki i ucieramy na gładką masę na końcu dodajemy 3 krople aromatu arakowego.
4.Packi smarujemy powidłami śliwkowymi i naszą masą. Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania np, posypując wiórkami kokosowymi, smarując polewą i posypując orzechami.
5.Z pozostałego ciasta wycinamy szklanką lub foremką ciasteczka, przekładając je po upieczeniu tak jak ciasto powidłami i masą.
Komentarze