Crumble ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

Pyszne, gorące, pachnące cynamonem śliwki pod orzechową kruszonką

Składniki:

  • 4 porcje:
    60 dag czerwonych dojrzałych śliwek – u mnie 9 sztuk
    4 łyżki cukru trzcinowego
    1/3 szklanki nektaru pomarańczowego
    łyżeczka cynamonu
    kruszonka:
    szklanka mąki pszennej
    80 g masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
    4 łyżki płatków owsianych
    50 g orzechów włoskich

Crumble ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki kruszonki 1. Wyłuskane orzechy włoskie bardzo drobno posiekać. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier trzcinowy, płatki owsiane i orzechy. Wymieszać i dodać pokrojone masło. Palcami rozetrzeć z sypkimi składnikami tak, żeby zrobiły się grudki.
  • Przygotować śliwki 2. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier trzcinowy, cynamon i nektar pomarańczowy. Wymieszać i gotować bez przykrycia około 5 minut.
  • Śliwki posypać kruszonką 3. Owoce rozłożyć do 2-4 naczyń żaroodpornych, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy