Crumble ze śliwkami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste, szybkie, nie za słodkie, "przenikające się" smakami

  • 40 min

Składniki:

  • Na 4 kokilki średnicy 10 cm.

    kilka śliwek (w zależności od wielkości, tak by pokrojone wypełniły kokilki w 3/4 wysokości)
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
    2 łyżki otrąb owsianych
    2 łyżki masła + do wysmarowania kokilek
    migdały w płatkach (do posypania)

Crumble ze śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki 1. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić, a następnie przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek do max 3/4 ich wysokości.
  • kruszonka 2. Zrobić kruszonkę: w misce wymieszać mąkę, cukier, masło i otręby, "krusząc" palcami powstałą masę. Pokruszyć ją na śliwki w kokilkach.
  • koniec 3. Na kruszonkę wysypać płatki migdałów. Zapiekać crumble przez 30 minut w 180'C - piekarnik bez termoobiegu, nastawiony jedynie na "dół".

    Można podawać samo lub z lodami waniliowymi/śmietankowymi.

Komentarze

Podobne przepisy