Crumble ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Crumble ze śliwkami

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - ok.6 dojrzałych śliwek,
    - odrobina cynamonu,
    - reszta surowego ciasta kruchego kakaowego (użyłam reszty ciasta kakaowego z tego przepisu).
    (Ciasto:
    - 3 szklanki mąki krupczatki,
    - 5 żółtek,
    - 3 łyżki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
    - 1 kostka masła (schłodzonego),
    - 3 łyżki kakao,
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli. )

Crumble ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przy serniku dyniowym zostało mi trochę kakaowego ciasta (kulka wielkości jabłka). Włożyłam ją do lodówki do schłodzenia. Po 3 dniach użyłam do mego crumble. Śliwki przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę. Obtaczamy odrobiną cynamonu. Układamy w kokilkach skórką do dołu z 2-3 warstwy (ile wejdzie). Na wierzch kruszymy schłodzone ciasto czekoladowe. Z części ciasta wycięłam gwiazdki. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. Wyjmujemy lekko studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy