Crumble z borówkami

4.5 (170 ocen)

Crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii i można je nazwać najprostszym ciastem na świecie!Zwykle owoce są przykryte kruszonką wykonaną z mąki, masła i cukru, a następnie zapiekane.

Składniki:


  • Składniki na 4 porcje:
    • Około 2 szklanki borówki,
    • 15 dag mąki,
    • 10 dag cukru,
    • 10 dag masła,
    • 3 łyżki kokosu,
    • Cukier puder do posypania,
    • 4 gałki lodów o dowolnym, ulubionym smaku.
    • Łyżka masła do wysmarowania kokilek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Crumble Kruszonka

Crumble z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed włożeniem do piekarnika 1. Kokilki natłuszczamy w środku masłem.
    Do każdej dajemy po około 0,5 szklanki owoców (można więcej).
    Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej kokos, masło i cukier. Zagniatamy kruszonkę.
    Gotową wykładamy na owoce.
  • 2. Kokilki wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut.
    Gorące podajemy w towarzystwie gałki lodów.

Porady

Do kruszonki warto także dodać mielone orzechy, kokos, migdały, czy musli. Wszystko zależy czym dysponujemy i co nam smakuje. Owoce także możemy dowolnie dobierać. Mogą to być np. truskawki, poziomki, maliny, jagody, jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować