Crumble truskawkowo-rabarbarowe

0 (0 ocen)

Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego - ot, warstwa wybranych, ulubionych owoców, np. jabłek, brzoskwiń czy truskawek. Kruszonka też jest znana od lat. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne.

Składniki:

  • 500 g truskawek
    250 g rabarbaru
    50 g cukru
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Na crumble:
    150 g mąki
    100 g cukru
    100 g masła

Crumble truskawkowo-rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie myjemy.Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki a truskawki na ćwiartki.Dodać cukier,cukier wanilinowy i skrobię ziemniaczaną.Całość dokładnie wymieszać.Tak przygotowanymi owocami napełniamy kokilki,dociskając owoce do dna.
  • 2. Crumble:
    Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło,cukier i rozcieramy.Ciasto powinno przypominać kruszonkę.Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać mąki.Gotową kruszonką posypujemy obficie owoce i zapiekamy w temperaturze 190 'C przez około 25-30 minut.Przed podaniem schłodzić około 15 minut.Świetnie sprawdzi się do tego gałka lodów waniliowych.Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło.

Porady

Deser możemy przygotować wcześniej,jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero,gdy chcemy całość zapiec.

Komentarze

Podobne przepisy