Crumble truskawkowo-jabłkowe z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 45 min

Na chłodniejsze dni (a taki dziś jest u mnie za oknem) polecam rozgrzewający deser truskawkowo-jabłkowy z nutą cynamonu i kardamonu.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g truskawek
    2 niewielkie jabłka
    kilka łyżeczek cukru
    odrobina soku z cytryny
    1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    Na crumble:
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    80 g zimnego masła
    3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru/stewii/ksylitolu
    5 łyżek płatków owsianych
    cynamon i kardamon do smaku

Crumble truskawkowo-jabłkowe z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.
    Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce łączymy ze skrobią, cukrem i cynamonem/kardamonem wg. uznania.
  • 2. Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, płatki owsiane i mieszamy. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość masą owocową. Wierzch posypujemy kruszonką.
  • 3. Crumble pieczemy na złoto w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut.

Porady

*Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu. **Wierzch przed pieczeniem można również posypać płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy