Crumble truskawkowe otulone migdałami

4.5 (166 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Znany brytyjski deser, który cieszy się ogromnym powodzeniem na świecie. Podaj do niego kleks bitej śmietany albo gałkę lodów, a wszyscy smakosze będą zachwyceni.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 400g truskawek,
    • 2 łyżki cukru,
    • ¾ łyżki mąki ziemniaczanej,
    • KRUSZONKA:
    • 20g płatków migdałowych,
    • 60g mąki,
    • 60g cukru,
    • ½ opakowania cukru waniliowego,
    • 50 g zimnego masła,
    (4 porcje)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble

Crumble truskawkowe otulone migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Crumble truskawkowe otulone migdałami 1. Składniki kruszonki umieść w misce.
  • Crumble truskawkowe otulone migdałami 2. Rozetrzyj je między palcami.
  • Crumble truskawkowe otulone migdałami 3. 4 kokilki wysmaruj cienką warstwą masła i odstaw do lodówki. Truskawki obierz, umyj, wysusz i pokrój w większą kostkę. Truskawki wymieszaj z cukrem, a następnie z mąką i wyłóż je do kokilek. Uważaj, aby nie pozostawić „dziur”, bo kruszonka wtedy wpadnie do środka. Owoce lekko dociśnij do foremek.
  • Crumble truskawkowe otulone migdałami 4. Powstałą kruszonką wypełnij foremki. Zapiekaj około 15-20 minut w piekarniku na 180 stopni. Podaj na ciepło lub na zimno.
    Życzę smacznego!

Porady

Deser możesz przygotować również z innymi owocami sezonowymi. Przy owocach, które nie puszczają dużo soku podczas pieczenia możesz pominąć dodatek mąki ziemniaczanej. Danie możesz też zabrać na piknik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować