Crumble śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny jesienny deser.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek
    100 g masła
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 szkl mąki kokosowej

Crumble śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy,przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.Odrobiną masła smarujemy naczynie żaroodporne.Resztę masła,cukier i obie mąki łączymy ze sobą i ugniatamy kruszonkę.Śliwki układamy na dnie naczynia skórką do dołu,posypujemy kruszonką.Crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.Podajemy na ciepło-na zimno też jest pyszne.

Porady

Śliwki po upieczeniu były lekko kwaśne-jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to można śliwki ułożone w naczyniu posypać 1-2 łyżkami cukru a dopiero potem posypać kruszonką.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy