Kwaskowaty rabarbar pod piaskową kruszonką. Bardzo prosty do zrobienia deser, jeśli ma się pod ręką świeże, najlepiej sezonowe owoce. Jeśli deser podajemy na ciepło, świetnie pasują tu lody waniliowe.
25 min
Składniki:
500 g rabarbaru
Karmel:
100 g cukru
50 ml wody
Kruszonka:
100 g mąki orkiszowej (lub zwykłej)
80 g masła (miękkiego)
80 g brązowego cukru
30-40 g mielonych migdałów
1 szczypta soli
Crumble rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obierz, pokrój w talarki ok. 0,5 cm. Rozgrzej teflonową patelnię, wrzuć na nią jednocześnie cukier i wodę i nie ruszaj! Cukier będzie się karmelizował, jak się lekko zabrązowi zestaw z ognia i wrzuć rabarbar, dopiero teraz wymieszaj. Rabarbar rozdziel na 4 kokilki.
2.W misce wymieszaj mąkę, masło, brązowy cukier, migdały, sól. Nie trzeba tego ugniatać jak na ciasto, bo to mają być dosyć duże okruchy. Kruszonką posyp rabarbar. Wstaw kokilki do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C jakieś 10-15 minut, aż się kruszonka zrobi lekko złota.
Komentarze