Crumble rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kwaskowaty rabarbar pod piaskową kruszonką. Bardzo prosty do zrobienia deser, jeśli ma się pod ręką świeże, najlepiej sezonowe owoce. Jeśli deser podajemy na ciepło, świetnie pasują tu lody waniliowe.

  • 25 min

Składniki:


  • 500 g rabarbaru

    Karmel:
    100 g cukru
    50 ml wody

    Kruszonka:
    100 g mąki orkiszowej (lub zwykłej)
    80 g masła (miękkiego)
    80 g brązowego cukru
    30-40 g mielonych migdałów
    1 szczypta soli

Crumble rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obierz, pokrój w talarki ok. 0,5 cm. Rozgrzej teflonową patelnię, wrzuć na nią jednocześnie cukier i wodę i nie ruszaj! Cukier będzie się karmelizował, jak się lekko zabrązowi zestaw z ognia i wrzuć rabarbar, dopiero teraz wymieszaj. Rabarbar rozdziel na 4 kokilki.
  • 2. W misce wymieszaj mąkę, masło, brązowy cukier, migdały, sól. Nie trzeba tego ugniatać jak na ciasto, bo to mają być dosyć duże okruchy. Kruszonką posyp rabarbar. Wstaw kokilki do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C jakieś 10-15 minut, aż się kruszonka zrobi lekko złota.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy