PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Crumble nektarynkowe z chałwąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/09/1ce650a40cb4c8a02e1978f723998e94820aa7f1.jpeg38722576http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/crumble-nektarynkowe-z-chalwa-1
8 nektarynek
2 łyżki soku z cytryny
kruszonka:
100 g masła
200 g mąki orkiszowej typ 630
40 g cukru
60 g chałwy
Sposób przygotowania przepisu:
Crumble nektarynkowe z chałwą
1.
Nektarynki (najlepsze są nie do końca dojrzałe, wtedy się nie rozpadną w czasie pieczenia) umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, usuwając pestki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem cytrynowym i wymieszać.
Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką i schłodzić.
Następnie ciasto pokruszyć na przygotowane owoce w naczyniu.
Chałwę (użyłam waniliową, można inną ulubioną) pokruszyć w palcach i rozrzucić po wierzchu kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.
Lekko przestudzić, podzielić na 4 porcje i podawać, najlepiej z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze