Crumble nektarynkowe z chałwą

  • wyświetlono: 389 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszny deser na ciepło, soczyste nektarynki i chrupiąca kruszonka orkiszowa z chałwą najlepiej smakują z bitą śmietaną :)

Alex M

Składniki


8 nektarynek
2 łyżki soku z cytryny
kruszonka:
100 g masła
200 g mąki orkiszowej typ 630
40 g cukru
60 g chałwy

Sposób przygotowania przepisu:

Crumble nektarynkowe z chałwą

  • 1.
    Nektarynki (najlepsze są nie do końca dojrzałe, wtedy się nie rozpadną w czasie pieczenia) umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, usuwając pestki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem cytrynowym i wymieszać.

    Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką i schłodzić.

    Następnie ciasto pokruszyć na przygotowane owoce w naczyniu.

    Chałwę (użyłam waniliową, można inną ulubioną) pokruszyć w palcach i rozrzucić po wierzchu kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.

    Lekko przestudzić, podzielić na 4 porcje i podawać, najlepiej z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciechałwacrumblenektarynka

Komentarze

Podobne przepisy

Crumble z gruszką

Dodane przez: Jaga85

Crumble z gruszką

Dojrzałe, soczyste gruszki oraz...

Tort egipski z chałwą

Dodane przez: aneczka791

Tort egipski z chałwą

Orzechowe biszkopty przełożone...

Crumble

Dodane przez: JulkaTomeczek

Crumble z malinami

Uwielbiam maliny dlatego często...

Crumble z borówkami

Dodane przez: Jaga85

Crumble z borówkami

Crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii...

Sernik z chałwą

Dodane przez: Skotka

Sernik z chałwą

Idealne ciasto na świąteczny stół...

Babka z chałwą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ucierana babka z chałwą

Kiedyś piekłam sernik chałwowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE