Crumble nektarynkowe z chałwą

0 (0 ocen)

Przepyszny deser na ciepło, soczyste nektarynki i chrupiąca kruszonka orkiszowa z chałwą najlepiej smakują z bitą śmietaną :)

Składniki:


  • 8 nektarynek
    2 łyżki soku z cytryny
    kruszonka:
    100 g masła
    200 g mąki orkiszowej typ 630
    40 g cukru
    60 g chałwy

Crumble nektarynkowe z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Nektarynki (najlepsze są nie do końca dojrzałe, wtedy się nie rozpadną w czasie pieczenia) umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, usuwając pestki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem cytrynowym i wymieszać.

    Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką i schłodzić.

    Następnie ciasto pokruszyć na przygotowane owoce w naczyniu.

    Chałwę (użyłam waniliową, można inną ulubioną) pokruszyć w palcach i rozrzucić po wierzchu kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.

    Lekko przestudzić, podzielić na 4 porcje i podawać, najlepiej z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy