Crumble ( kruszonka ) wiśniowo – malinowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Deser rodem z kuchni angielskiej . Szybki, smaczny.

  • 35 min

Składniki:

  • 25 dag wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
    25 dag malin ( mogą być mrożone )
    2 łyżki bułki tartej
    1 szklanka cukru
    ½ kostki masła
    ¾ szklanki mąki

Crumble ( kruszonka ) wiśniowo – malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce wsypać do rondla . Zasypać ½ szklanki cukru i dusić aż sok odparuje , a z owoców zrobi się puree . Dodać bułkę tartą . Zamieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wyłożyć przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 25 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na ciepło lub zimno wedle upodobania .

Porady

Można podawać z kulką lodów waniliowych .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy