Crumble jeżynowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo smaczny i prosty deser rodem z kuchni angielskiej .

  • 35 min

Składniki:

  • ½ kg jabłek
    ½ kg jeżyn
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    10 dag masła + do wysmarowania formy
    3 łyżki bułki tartej + do wysypania formy
    1 paczka biszkoptów ( 10 dag )
    aromat waniliowy ( ½ łyżeczki lub 1 cukier waniliowy )

Crumble jeżynowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • crumble 1. Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Włożyć do rondla .Dodać jeżyny i1/2 szklanki cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . . Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty .Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe lub na zimno .

Porady

Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami waniliowymi .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy