Podajemy na ciepło. Wówczas wszystkie smaku tworzą najlepszą kompozycję. Tego typu desery często goszczą u mnie w domu. W sezonie truskawkowym kruszonkę łącze właśnie z tymi pysznymi owocami- TRUSKAWKAMI!!!
Składniki:
Składniki na 6 sztuk:
• 8 łyżek mąki,
• 6 łyżek cukru trzcinowego,
• 2 łyżki cukru kryształu,
• Około 100 g masła,
• 6 kostek gorzkiej czekolady,
• 6 kostek mlecznej czekolady,
• Ok. 500 g truskawek,
• Tłuszcz do nasmarowania kokilek,
Crumble czekoladowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokilki smarujemy w środku tłuszczem.
Mąkę, cukier, cukier trzcinowy, masło przekładamy do miski. W dłoniach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka. Czekoladę kroimy w kostkę.
2.Pokrojoną przekładamy do przygotowanej kruszonki. Całość mieszamy.
3.Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszmy. Tak przygotowane przekładamy do przygotowanych naczynek do zapiekania. Wykładamy je do około ¾ wysokości kokilek.
4.Na wierzch wykładamy przygotowaną kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Komentarze