Cruffins przepis

4.47 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cruffins to połączenie muffina z croissantem. Przepyszne, delikatne, maślane. Idealne na śniadanie, do kawy czy herbaty. POlecam oprószyć drobnym cukrem z cynamonem :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki

    24 g cukru + cukier puder do posypania

    80 ml wody

    80 g mleka

    7 g suchych drożdży

    16 g masła do ciasta + ok 100 g masła do smarowania miedzy warstwami

    1 jajko

    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciastka Muffinki

Cruffins przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w 15 ml wody i odstaw na kilka minut aby zaczęły pracować. Przesiej mąkę. 350 g mąki zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj ciepłe mleko, resztę wody, drożdże i jajko. Wstępnie zagnieć ciasto. Dodaj 16 g masła i wyrabiaj dalej dodając/podsypując pozostałą mąką (50 g). Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 45 min.

    Po wyrośnięciu podziel na 6 porcji i uformuj małe kulki. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Rozwałkuj każdą kulkę na elipsy lub prostokąty o wymiarach ok 18/28 cm. Każdy płat posmaruj masłem po jednej stronie (masło ma być bardzo miękkie ale nie rozpuszczone). Zaczynając od krótszego brzegu zwiń w rulon każdy płat masłem do środka. Pozostaw na kilka minut - w międzyczasie wysmaruj formę do muffinów masłem. Każdy rulon przetnij wzdłuż i z każdej połówki rulonu uformuj cruffina zawijając w okrąg/węzeł (przeciętą częścią na zewnątrz) a końcówkę podwiń pod spód. Powstałe 12 Cruffinów umieść w formach i pozostaw do wyrośnięcia na 45 min. Piecz w temperaturze 220°C przez 15 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować