Croque monsieur

0 (0 ocen)

  • 10 min

Grillowana kanapka z serem i szynką rodem z Francji.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 kromki ulubionego pieczywa (ja użyłam chleba meksykańskiego i pełnoziarnistego)
    3 plastry chudej szynki
    3 plastry sera gruyere (lub ementalski, radamer) + 2 łyżki startego
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 szklanki mleka

Croque monsieur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos Mornay: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy - ma się lekko zrumienić. Stale mieszając dolewamy mleko. Początkowo wlewamy 1/4 szklanki i mieszamy by nie pojawiły się grudki. Dodajemy pozostałą część mleka, 2 łyżki sera i mieszamy.
    Doprawiamy pieprzem cytrynowym.
  • 2. Pieczywo smarujemy ciepłym sosem. Kładziemy plaster szynki i przykrywamy plastrem sera.
    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści.
    Podajemy gorącą!

Porady

Sos nie powinien być zbyt gęsty, ani też za rzadki bo spłynie nam z kanapki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy