Crispy pork belly- pieczony boczek z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obierz i w moździerzu razem z płatkami chilli, olejem sezamowym i octem rozetrzyj na pastę. Boczek umyj i natnij skórę w wzór kraty. Natrzyj mięso wcześniej przygotowaną pastą i włóż do garnka.
2. Dodaj laskę cynamonu, goździki, anyż oraz colę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.Po upływie tego czasu przenieś boczek na blaszkę, natrzyj łyżeczką soli i piecz jeszcze przez 25 minut w 190 stopniach, aż skórka będzie chrupiąca.
3.W tym czasie do sosu, który pozostał w garnku dodaj pokrojony imbir i zredukuj sos do objętości jednej szklanki. Pokrój mięso i podawaj na gorąco najlepiej w bułeczkach na parze z dodatkiem świeżych warzyw.
Porady
Do mięsa idealnie pasują świeże dodatki takie jak imbir, marchewka, sałata.
Komentarze