Crispy pork belly- pieczony boczek z chrupiącą skórką

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Chrupiąca skórka, rozpływające się na języku mięso, cudowny sos.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 6 ząbków czosnku
    - 1 łyżka płatków chilli
    - 1 łyżeczka oleju sezamowego
    - 1 łyżka octu ryżowego
    - boczek z skórą (około 2 kg)
    - laska cynamonu
    - 4 goździki
    - 1 anyż gwiazdkowy
    - 0,5 l coca-coli cherry
    - 1 łyżka pokrojonego imbiru
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Crispy pork belly- pieczony boczek z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obierz i w moździerzu razem z płatkami chilli, olejem sezamowym i octem rozetrzyj na pastę. Boczek umyj i natnij skórę w wzór kraty. Natrzyj mięso wcześniej przygotowaną pastą i włóż do garnka.
  • 2. Dodaj laskę cynamonu, goździki, anyż oraz colę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.Po upływie tego czasu przenieś boczek na blaszkę, natrzyj łyżeczką soli i piecz jeszcze przez 25 minut w 190 stopniach, aż skórka będzie chrupiąca.
  • 3. W tym czasie do sosu, który pozostał w garnku dodaj pokrojony imbir i zredukuj sos do objętości jednej szklanki. Pokrój mięso i podawaj na gorąco najlepiej w bułeczkach na parze z dodatkiem świeżych warzyw.

Porady

Do mięsa idealnie pasują świeże dodatki takie jak imbir, marchewka, sałata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować