Crepe z mascarpone i musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mardi Gras to odpowiednik tłustego czwartku na świecie, znany również w USA jako “Pancakes Tuesday”. Z tej okazji przygotowałem dla Was francuskie Crepe według klasycznego przepisu :) Te mięciutkie i elastyczne naleśniki z dodatkiem kremowego mascarpone, i musu z malin, podbiły moje serce, może zdob

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    4 jajka
    500 ml mleka
    1 szczypta soli
    2 łyżki cukru brązowego
    50 g masła
    łyżeczka cynamonu
    Nadzienie:
    opakowanie serka mascarpone 250g
    100 g malin
    2 łyżki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Crepe z mascarpone i musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepujemy widelcem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cynamon i cukier, a następnie wlewamy rozbite żółtka z białkami. Mieszamy składniki łyżką drewnianą i stopniowo dodajemy mleko. Na koniec roztapiamy masło w rondelku i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto powinno być dosyć płynne.

    Maliny rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy cukru i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników i do uzyskania jednolitej masy.

    Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, w końcu ciasto już go ma :) Wlewamy łychą ciasto i sprawnym ruchem ręki rozprowadzamy je po całej patelni. Przyda się tutaj na pewno taka bez przywierającej powłoki, więc warto się w nią wyposażyć :) Smażymy każdą stronę około minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z nadzieniem i posypujemy np. z wierzchu cukrem pudrem albo startą gorzką czekoladą według uznania. Bon Appétit!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować