Crème brûlée z lawendą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten deser jest pyszny zawsze, ale wydanie lawendowe bardzo mi się spodobało.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
    3 żółtka
    20 g ksylolitu ( można zastąpić cukrem)
    1 łyżeczka suszonej lawendy
    + 100 ml śmietanki 30% do ubicia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Crème brûlée z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić.
  • 2. 2. Śmietankę wlać do garnka, dodać lawendę i podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut.
  • 3. 3. W misce ubić żółtka z cukrem - tak długo aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Śmietanę przecedzić i ciepłą wlać, mieszając, do żółtek. Rozlać masę do przygotowanych foremek.
  • 4. 4. Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości naszych naczynek z masą. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut - masa się lekko zetnie. Usunąć naczynka z blachy z wodą, ostudzić.
  • 5. 5. W piekarniku włączyć funkcję grill, foremki umieścić ponownie na blaszce (już bez wody), deser posypać drobnym cukrem i wstawić pod grill na 30 -60 sek. do czasu aż cukier się skarmelizuje. Najprościej użyć specjalnej opalarki. Wstawić do lodówki aby ochłodzić. Udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

Porady

Mnie smakowało bardzo, ale byli w domu i tacy, którzy troszeczkę narzekali że pachnie... mydłem! Musicie sami sprawdzić :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować