Creme brulee - najłatwiejszy przepis dla każdego bez użycia palnika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wspaniały francuski deser otulony kruchą karmelową kołderką

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 żółtko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    ok. 100 ml śmietanki kremówki

    Karmel:
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Karmel

Creme brulee - najłatwiejszy przepis dla każdego bez użycia palnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki wbij jedno żółtko, dodaj cukier i wlej śmietankę w ilości takiej żeby otrzymać pół szklanki mieszanki (125 ml). Wymieszaj widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Zwróć uwagę żeby żółtko dobrze się roztrzepało, a cukier rozpuścił.

    Przelej do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 150 ml tzw. kokilki.

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 45 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

    Karmel:
    Składniki umieść w rondelku i gotuj do uzyskania karmelu. Co jakiś czas mieszaj zawartość obracając garnkiem, nie używaj łyżki ani innych narzędzi do mieszania. Karmel jest gotowy gdy cukier uzyska barwę bursztynu a z garnka zacznie się ulatniać lekki dym. Znak to że cukier zaczął się przypalać i jest gotowy do wylania na creme brulee (z jęz. franc. przypalony krem). Rozprowadź karmel w miarę cienką i równomierną warstwą, przechylając kokilkę tak jak przy rozprowadzaniu ciasta na naleśniki. Deser jest gotowy do spożycia, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować