Creme brulee

0 (0 ocen)

  • 25 min

Francuski deser

  • 25 min

Składniki:

  • * 500ml śmietany kremówki
    * 6 żółtek
    * 6 łyżek brązowego cukru
    * 1 laska wanilii lub cukier waniliowy z drobinkami wanilii

    Dodatkowo-dekoracja

    * 4 łyżeczki masła
    * 4 łyżeczki cukru białego
    * 4 plasterki cytryny

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy !!) z brązowym cukrem i ziarenkami wanilii (lub cukrem waniliowym). W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka ale nie do puszystości i cienkim strumieniem cały czas mieszając wlewamy po troszku śmietanę z cukrem. Nie roztrzepujemy masy tylko mieszamy na gładką. Rozlewamy do mniejszych foremek, kokilek lub jak ja do miseczek i wkładamy do piekarnika na około 45-50 minut i pieczemy w 140 st. Musimy pilnować masy. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem i za pomocą domowego palniczka cukier skarmelizować. Ja rozpuściłam masło z cukrem i włożyłam pokrojone plasterki cytryny. "Gotowałam" cytryny aż sos zaczął gęstnieć. Osuszyłam na ręczniku papierowym a sos dalej gotowałam na małym ogniu, żeby się nie spaliło. Dekorujemy plasterkiem i polewamy cytrynowym karmelem.

Porady

Nie dodawać od razu całej gorącej śmietany do żółtek bo się zetną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy