1.Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy !!) z brązowym cukrem i ziarenkami wanilii (lub cukrem waniliowym). W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka ale nie do puszystości i cienkim strumieniem cały czas mieszając wlewamy po troszku śmietanę z cukrem. Nie roztrzepujemy masy tylko mieszamy na gładką. Rozlewamy do mniejszych foremek, kokilek lub jak ja do miseczek i wkładamy do piekarnika na około 45-50 minut i pieczemy w 140 st. Musimy pilnować masy. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem i za pomocą domowego palniczka cukier skarmelizować. Ja rozpuściłam masło z cukrem i włożyłam pokrojone plasterki cytryny. "Gotowałam" cytryny aż sos zaczął gęstnieć. Osuszyłam na ręczniku papierowym a sos dalej gotowałam na małym ogniu, żeby się nie spaliło. Dekorujemy plasterkiem i polewamy cytrynowym karmelem.
Porady
Nie dodawać od razu całej gorącej śmietany do żółtek bo się zetną
Komentarze