Creme brulee

0 (0 ocen)

bardzo prosty a jednocześnie elegancki i pyszny deser

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 30 %
    4 łyżki cukru
    1 laska wanilii
    8 żółtek
    6 łyżek cukru do posypania wierzchu

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę przełożyć do garnka. Laskę wanilii przekroić na pół. Nożem wyskrobać ziarenka i przełożyć je do śmietanki razem z przecięta laską wanilii. Dodać cukier i cały czas delikatnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Laskę wanilii wyjąć. Żółtka ubić około pół minuty ale nie na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewać, cały czas delikatnie ubijając, przestygniętą śmietankę (może być letnia). Foremki do zapiekania napełnić przygotowaną masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 st C i piec 45 minut. Po tym czasie ostudzić i chłodne przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie bezpośrednio przed podaniem każdy creme brulee posypać łyżką cukru i palnikiem ten cukier na wierzchu skarmelizować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy