Coxinha – brazylijskie kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy kostki rosołowe, masło, jedną posiekaną cebulę i czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka gotujemy w wywarze do miękkości. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Kurczaka z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wywar zagotowujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie ciasto podobne do ptysiowego. Lekko studzimy i dodajemy 2 żółtka.
2.Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy na grub. 0,5 cm. Filiżanką wycinamy kółka. Wkładamy trochę sera i farszu z mięsa.
3.Sklejamy brzegi, formując ładny kształt. Panierujemy w roztrzepanym białku i bułce. Smażymy w głębokim oleju, co jakiś czas odwracając.
4.Trzy łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, wsypujemy ryż i mieszając, rumienimy. Wlewamy 2 szklanki wody i wrzucamy pokrojoną na ćwiartki cebulę. Gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas uzupełniając wodę. Kotleciki
podajemy z ryżem i duszoną mieszanką warzyw chińskich (z mrożonki).
Komentarze