Coxinha – brazylijskie kotleciki

4.98 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzięki moim przyjaciołom z Brazylii, z którymi ćwiczę capoeirę, brazylijską sztukę walki, poznałam smak wielu ciekawych potraw.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z kurczaka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/4 kostki masła
    2 kostki rosołowe
    sól, pieprz
    2 szklanki ryżu
    2 szklanki mąki
    10 dag białego sera
    2 jajka
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Coxinha – brazylijskie kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Coxinha – brazylijskie kotleciki 1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy kostki rosołowe, masło, jedną posiekaną cebulę i czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka gotujemy w wywarze do miękkości. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Kurczaka z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wywar zagotowujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie ciasto podobne do ptysiowego. Lekko studzimy i dodajemy 2 żółtka.
  • Coxinha – brazylijskie kotleciki 2. Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy na grub. 0,5 cm. Filiżanką wycinamy kółka. Wkładamy trochę sera i farszu z mięsa.
  • Coxinha – brazylijskie kotleciki 3. Sklejamy brzegi, formując ładny kształt. Panierujemy w roztrzepanym białku i bułce. Smażymy w głębokim oleju, co jakiś czas odwracając.
  • 4. Trzy łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, wsypujemy ryż i mieszając, rumienimy. Wlewamy 2 szklanki wody i wrzucamy pokrojoną na ćwiartki cebulę. Gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas uzupełniając wodę. Kotleciki
    podajemy z ryżem i duszoną mieszanką warzyw chińskich (z mrożonki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Brazylijska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować