Zapiekanka po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna letnia zapiekanka, czesto podawana w greckich domach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm
    plasterki
    4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na
    1/2 cm plasterki
    5 zabkow czosnku (lub wiecej)
    pokrojonych na cieniutkie plasterki
    2 srednie pomidory, pokrojone na
    cwiartki
    15dag parmezanu, pokrojonego w kostke*
    (dodatkowe informacje ponizej)
    1/3 szklanki oliwki
    4 lyzki wody
    2 czubate lyzki swiezego oregano,
    posiekanego
    1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
    1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej
    pietruszki (posiekanej)
    sol i pieprz, do smaku

Zapiekanka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzac piekarnik do 220ºC. Wszystkie
    warzywa wsypac do duzego, zarodpornego
    plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i
    posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc
    sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem
    wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub
    dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby
    wszystkie warzywa ladnie sie
    przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke
    z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca
    bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!

Porady

* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.

Komentarze

Podobne przepisy