Meksykańskie danie podyktowane moją fantazją i dostępnymi letnimi składnikami. Składające się z podgrzanych placków tortilli z roztopionym serem, patisonem, cukinią i pomidorami. Pyszne!
45 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Składniki
4 placki tortilla
jeden średni patison
jedna mała cukinia
jedna mała cebula
2 duże pomidory
200g kukurydzy (może być z puszki)
300g startego żółtego sera
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
½ łyżeczki harrisy (pasty z ostrych papryczek chilli)
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól morska do smaku
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego do dekoracji
Patisonowa quesadilla :-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patison, cukinie i cebulę myjemy, obieramy, i kroimy w drobną kostkę.
2.Na patelni podsmażamy w kolejności cukinie, patisona i cebulę, oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, dodając każdy kolejny składnik po lekkim zarumienieniu się poprzedniego. Na koniec wrzucamy kukurydzę.
3.Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki kroimy na dość grube plastry. Wrzucamy na patelnie podsmażamy z pozostałymi składnikami.
4.Dodajemy sos sojowy, cukier, harrise, paprykę.
5.Pozwalamy gotować się wszystkiemu kilka minut na mocny ogniu, tak żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą, i odparowała większość wody. Doprawiamy solą.
6.W okrągłej formie wielkości placków tortilla układamy warstwami placki przekładając je sosem i posypując serem, ostatni z placków tylko posypujemy serem.
7.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20min.
8.Po wyjęciu z pieca posypujemy Quesadille czosnkiem niedźwiedzim, dla dekoracji i smaku.
Komentarze