Coronation chicken - kurczak koronacyjny

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie podane pierwszy raz z okazji koronacji Elżbiety II, weszło do kanonów kuchni angielskiej

  • 15 min

Składniki:

  • • ½ kurczaka
    • ćwiartka cytryny ze skórką
    • sos z ½ cytryny
    • ½ marchewki
    • szczypta soli
    • 3 liście laurowe
    • gałązka tymianku
    • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
    • natka pietruszki ( tak ok. ½ pęczka 0
    • 1 cebulka
    • ½ łyżki masła
    • curry ( 1-2 łyżeczki )
    • 2 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
    • ¼ szklanki czerwonego wina pół wytrawnego
    • 2 łyżeczki chetneyu z mango
    • majonez ( ok. ½ słoika )
    • ¼ szklanki śmietanki słodkiej 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Coronation chicken - kurczak koronacyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kurczaka zalać woda ( ok. 1 litra ). Dodać cytrynę ze skórką , marchew, natkę pietruszki, ziele angielskie,2 liście laurowe, tymianek, szczyptę soli .Gotować 1,5-2 godzin na małym gazie. Kurczaka wyjąć i ostudzić . Zdjąć skórę i wyluzować kości. Pokroić w kostkę .
    .Wino, przecier pomidorowy, 1 listek laurowy, sok z cytryny .Cebulę drobno usiekaną i zeszkloną na maśle.- dodać do wywaru. Gotować 10 minut. Doprawić chetneyem z mango . Zmiksować .Ostudzić . Dodać majonez , śmietanę , curry . Wymieszać z kurczakiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować