WIENIEC DWUKOLOROWY z CZEKOLADĄ (CORONA BICOLORE con il CIOCCOLATO)

  • wyświetlono: 171 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kolejny pomysł na wykorzystanie warzyw w wypiekach. Wieniec wykonany z ciasta brioche, który swój piękny różowy kolor zawdzięcza puree z buraczków.

Maria da leccarsi le dita
  • 200min

Składniki

ciasto białe:
200 g mąki
50 g cukru
50 g letniego mleka
1 żółtko
60 g miękkiego masła
13 g świeżych drożdży
szczypta soli

ciasto czerwone:
200 g mąki
80 g puree z buraka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki letniego mleka
1 żółtko
60 g miękkiego masła
13 g świeżych drożdży
szczypta soli

farsz:
50g gorzkiej czekolady
20 g roztopionego masła
2 łyżki cukru

dodatkowo:
olej (do posmarowania miski)
1 białko +130 g cukru pudru na lukier (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

WIENIEC DWUKOLOROWY z CZEKOLADĄ (CORONA BICOLORE con il CIOCCOLATO)

  • image-06g4gqy1. Ciasto białe.
    Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki (pozostawić na 5 minut).
    Do dużej miski przesiać mąkę dodać reszte cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól i żółtko wyrabiając przez około 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde.
    Miskę posmarować oleje, włożyć do niej ciasto, przykryć folia spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • image-0dcu3si2. Ciasto czerwone.
    Buraka ugotowąć do miękkośći, a następnie dokłądnie zmiksować.
    Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki (pozostawić na 5 minut).
    Do dużej miski przesiać mąkę i dodać rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól, puree z buraka i żółtko wyrabiając przez około 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji.
    Miskę posmarować oleje, włożyć do niej ciasto, przykryć folia spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • image-00j48gw3. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na prostokoty o grubości ok 4 mm i o tej samej wielkośći.
    Przygotować papier do pieczenia i ułożyć na nim jeden prostokąt na drugim (biały na dole, czerwony na górze). Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i bardzo drobno pokruszoną czekoladą. Prostokąty zwinąć w dość ścisły rulon (wzdłuż dłużeszgo boku). Zwinięty rulon przeciąć wzdłuż na pół (jedeną końcówkę zostawić nie naciętą).
  • image-0wcbr2i4. Zrobić splot, przeciąć ten koniec który posłużył nam za pomoc przy splocie. Skleić ze sobą oba końce tak aby powstał wieniec.
    Pozostawić do wyrośnięcia na min. 30 min.
  • image-0cyypyr5. Wyrośnięte ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40 minut.
    Przestudzony wieniec można udekorowować lukrem zrobionym z białka ubitego z cekrem.

    Buon Appetito!

Porady

UWAGA!!! Przez pierwsze 2o minut pieczenia nie otwierać piekarnika!

Ciasto można pozostawić na noc w lodówce i piec na drugi dzień.

Wyrobione i podrośnięte ciasto uderzyć pięścią, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić do lodowki. Na drugi dzień uformować wieniec (będzie to łatwiejsze, gdyż ciasto będzie zimne) i pozostawić do wyrośnięcia przez min. 1 godzinę (ciasto musi się ogrzać i podwoić swoją objętość).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataczekoladaburakiburaczkipieczywokuchnia wloskawieniecwarzywa w wypiekachpan brioche

Komentarze

Podobne przepisy

dwukolorowy jabłecznik z gruszką

Dodane przez: klementynka

dwukolorowy jabłecznik z gruszką

Jesień to czas szarlotek i jabłeczników....

sernik

Dodane przez: Babcia Tereska

DWUKOLOROWY SERNIK Z BANANAMI

Sernik dwukolorowy z banami i kruszonką....

Dwukolorowe babeczki z polewą

Dodane przez: Alex M

Dwukolorowe babeczki z polewą

Proste w wykonaniu babeczki dwukolorowe....

wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Dodane przez: klementynka

wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

To wypiek, który bardziej nadaje...

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Dodane przez: Kuchnia Marty

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Dziś zapraszam na wieniec drożdżowy...

Drożdżowy wieniec z warkoczami

Dodane przez: Skotka

Drożdżowy wieniec z warkoczami

Drożdżowe ciasto a w środku ukryte...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE