Corndogi z domowym sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Parówki w cieście kukurydzianym w pierwszej kolejności znikną z imprezowego stołu. W połączeniu z domowym sosem są świetną przekąską zarówno dla małych i dużych.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania parówek
    patyki do szaszłyków bądź wykałaczki

    Składniki na sos:
    mały jogurt naturalny
    1 łyżka majonezu(można pominąć)
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
    2 wyciśnięte małe ząbki czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Składniki na ciasto:
    0,5 szklanki mąki kukurydzianej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mleka/wody(można zmieszać)
    2 łyżki musztardy
    1 jajko
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru/miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    garść posiekanej natki pietruszki(opcjonalnie)
    olej kokosowy lub inny do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Corndogi z domowym sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie łączymy w misce, do momentu aż powstanie gęste ciasto(najlepiej używając do tego trzepaczki).
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej.
  • 3. Parówki kroimy na połówki.
  • 4. Pojedynczo obtaczamy je łyżką w cieście i kładziemy od razu na głęboki tłuszcz, smażąc z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
  • 5. Usmażone parówki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 6. Składniki na sos łączymy w miseczce lub słoiku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby jogurt "przeszedł" przyprawami.
  • 7. Gotowe corndogi nabijamy na patyczki i podajemy razem z sosem czosnkowym.

Porady

1.Ciasto kukurydziane świetnie sprawdzi się także do smażenia w nim warzyw, serdecznie polecam podgotowane brokuły i kalafior. 2. Smażąc corndogi należy uważnie regulować wielkość płomienia, aby się nie spaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Olej Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować