Corndogi z domowym sosem czosnkowym

  • wyświetlono: 429 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Parówki w cieście kukurydzianym w pierwszej kolejności znikną z imprezowego stołu. W połączeniu z domowym sosem są świetną przekąską zarówno dla małych i dużych.

IMG_20190610_172103
  • 30min

Składniki

2 opakowania parówek
patyki do szaszłyków bądź wykałaczki

Składniki na sos:
mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu(można pominąć)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
2 wyciśnięte małe ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na ciasto:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka/wody(można zmieszać)
2 łyżki musztardy
1 jajko
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru/miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść posiekanej natki pietruszki(opcjonalnie)
olej kokosowy lub inny do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Corndogi z domowym sosem czosnkowym

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie łączymy w misce, do momentu aż powstanie gęste ciasto(najlepiej używając do tego trzepaczki).
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej.
  • 3. Parówki kroimy na połówki.
  • 4. Pojedynczo obtaczamy je łyżką w cieście i kładziemy od razu na głęboki tłuszcz, smażąc z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
  • 5. Usmażone parówki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 6. Składniki na sos łączymy w miseczce lub słoiku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby jogurt "przeszedł" przyprawami.
  • 7. Gotowe corndogi nabijamy na patyczki i podajemy razem z sosem czosnkowym.

Porady

1.Ciasto kukurydziane świetnie sprawdzi się także do smażenia w nim warzyw, serdecznie polecam podgotowane brokuły i kalafior.
2. Smażąc corndogi należy uważnie regulować wielkość płomienia, aby się nie spaliły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiataprzystawkaparówkikarnawałimprezaolej_kokosowymąka_kukurydzianacorndogi
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chrupiące kąski z sosem czosnkowym

Dodane przez: jola19

Chrupiące kąski z sosem czosnkowym

Można je podawać na ciepło jak...

Dodane przez: Jagoda1993

Faszerowane ziemniaczki z sosem czosnkowym

Pyszne ziemniaczki, faszerowane...

osełka

Dodane przez: Jolanta KG

Domowa osełka czosnkowo-koperkowa

Domowe masło, ubite z prawdziwej...

Tosty ziołowe z sosem czosnkowym

Dodane przez: Cocochanel1

Ziołowe tosty z sosem czosnkowym

Przystawka idealnie nadaje się...

Krakersy z wędzonym łososiem i sosem czosnkowym

Dodane przez: AnkaFiranka

Ekspresowe krakersy z łososiem i sosem czosnkowym

Goście w drodze a ty nie masz pomysłu...

Nachosy po meksykańsku

Dodane przez: wera15_16

domowe nachosy na imprezę z sosem meksykańskim

chipsy zrobiły furorę na urodzinach...