Corn - dogi z żółtym serem i sosem jogurtowym

4.44 (156 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Parówki owinięte serem, zanurzone w kukurydzianym cieście i - smażone w głębokim oleju - nazwane przez mojego męża "maczugami".

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 20 dag mąki kukurydzianej
    130 g mąki pszennej
    1 duże jajo
    250 ml mleka
    przyprawa uniwersalna
    sól
    pieprz
    ostra papryka chilli w proszku
    8 plasterków sera żółtego
    wykałaczki
    1 l oleju do smażenia

    Sos:
    1 mały jogurt naturalny
    papryka chilli w proszku
    1 mała papryka chilli świeża
    sól
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.44 (156 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Corn - dogi z żółtym serem i sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy składniki na ciasto: mąki, mleko, jajo oraz przyprawy. Odstawiamy na ok 15 min.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy: Mieszamy jogurt z czosnkiem , papryką i solą.
  • 3. Obieramy parówki z osłonek, przekrawamy gdy są zbyt długie, owijamy połówkami plasterków sera żółtego. Nabijamy na wykałaczki i zanurzamy w całości w cieście .
  • 4. Smażymy na głębokim oleju na złoto- najlepiej użyć do tego celu frytownicy. Odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy z sosem. Smacznego!

Porady

Ciasto najlepiej przelać do wąskiego długiego naczynia, trzymamy za końcówkę wykałaczki i zanurzamy parówkę w cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować