1.Patyki do szaszłyków przeciąć na pół.
Parówki obrać z osłonek i przeciąć na pół.
Parówki nadziać na patyki (każdą osobno).
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i cukier. Przemieszać łyżką. Wlać mleko i dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za gęste należy dolać trochę mleka. Konsystencję powinno mieć taką, jak ciasto na naleśniki.
W przygotowanym cieście maczać parówki nadziane na patyki. Dobrze je obtoczyć. Przytrzymać chwilę, żeby nadmiar ciasta odciekł. Smażyć w rozgrzanym głębokim oleju. Olej musi być gorący, ponieważ w przeciwnym razie ciasto wpije tłuszcz.
Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym sosem.
Komentarze