Kotlet szwajcarski z bakłażanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pyszny kotlet szwajcarski z serem i szynką wzbogacony o bakłażana. Te trzy składniki stanowią bardzo oryginalne i smaczne połączenie.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
    4 jajka M
    sól, pieprz
    bułka tarta do zagęszczenia i panierki
    olej do smażenia
    średnia cebula

    mały bakłażan
    kilka plastrów szynki
    kilka plastrów sera żółtego

Kotlet szwajcarski z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś lurczaka zmielić. Do masy wbić jajka, posolić i doprawić pieprzem. Masę zagęścić według uznania bułką tartą i na koniec dodać do wszystkiego pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę,
  • 2. Bakłażana pokroić w 1-1,5 centymetrowe plastry. Podsmażyć osolone na niewielkie ilości oleju aż troche zmiękną.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję mięsa i lekko rozpłaszczyć. Wkładać w środek plaster bakłażana, szynki, sera i dokładnie zalepić.
  • 4. Tak przygotowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju często przewracając, aby dobrze doszły w środku.

Porady

Podawać np. z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2015

Komentarze

Podobne przepisy