Cordon bleu

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Przedstawiam Wam przepis na cordon bleu, który tak naprawdę jest pomysłem przygotowanym i zrealizowanym przez Mojego Męża Marcina. Dziękujemy Ci za to pyszne danie. Jest ono eleganckie i łatwe w przygotowaniu, idealne na niedzielny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    4 plastry sera gouda
    4 plastry sera mozzarella
    4 plastry salami
    50 g masła
    3/4 szklanki płatków kukurydzianych
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka
    5 pieczarek
    1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
    60 ml mleka
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    mieszanka sałat
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    łyżeczka octu winnego
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka wody
    kilka kropel syropu klonowego
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cordon bleu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety:
    1. Filet z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprze, papryką słodką i ostrą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    2. Po tym czasie układamy na filecie na zakładki salami, ser żółty, salami, mozzarellę, ponownie salami, ser żółty, salami, mozzarellę. Zwijamy wąsko roladki.
    3. Masło rozpuszczamy, a płatki kukurydziane lekko rozbijamy tłuczkiem.
    4. Mięso smarujemy tłuszczem i odtaczamy płatkami.
    5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, opcja pieca góra-dół.


  • 2. Sos:
    6. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
    7. Podsmażamy na maśle (które zostało z panierowania mięsa), aż puszczą wodę.
    8. Kolejno zalewamy winem, mlekiem i wrzucamy rozdrobiony czosnek. Gotujemy, aż sos się zredukuje. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Sałatka:
    9. Do małego słoika przekładamy wodę, ocet, musztardę, i tyle oliwy, żeby sos uzyskał odpowiednią gęstość (nie może być zbyt rozrzedzony). Na koniec dodajemy kilka kropel sosu klonowego - musicie spróbować, żeby nie przesłodzić.
    10. Sałatę przekładamy do miski i zalewamy sosem przed samym podaniem.

Porady

Na talerzu wykładamy sos, układamy pokrojony w grubsze kawałki mięso i obok dajemy sałatę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować