Congee - zupa ryżowa

0 (0 ocen)

Zupa ma wiele dobroczynnych właściwości, jest lekkostrawna, dostarcza wiele energii, wzmacnia ,,czi " i krew. Można ją podawać małym dzieciom i osobom chorym.

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
    4-5 szklanek wody
    1/2 łyżeczki soli

    1/2 -1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
    jajko ,,w koszulce"
    czerwona papryka, koperek - do dekoracji zupy

Congee - zupa ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać na sitku.
    Ryż przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać wodę i sól.
    Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić wodę, aby ryż się nie przypalał .
    Po przełożeniu do miski, dodać do zupy jajko, sos sojowy, paprykę i koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy