Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś i ricotta z zielonym groszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie, które świetnie pasuje do conchiglioni

  • 30 min

Składniki:

  • 250g sera ricotta
    100g fety
    120g łososia wędzonego na gorąco
    100g zielonego groszku (może być mrożony)
    kawałek pora (ok 5cm)
    szczypta tymianku
    pół łyżeczki startej skórki cytryny
    pieprz
    30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli)
    oliwa
    2 łyżki tartego parmezanu

Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą.
    Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić.
    Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
    Fetę pokruszyć, wymieszać z ricottą. Łososia podzielić widelcem na mniejsze kawałki, dodać do serka razem z porem i groszkiem. Doprawić do smaku tymiankiem, pieprzem, skórką cytryny, wymieszać delikatnie.
    Piekarnik nagrzać do 180stC.
    Muszle nadziać masą serowo-łososiową, poukładać w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 12 minut.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy