Calzone

0 (0 ocen)

Inna odmiana pizzy i do tego ładnie wygląda :)

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki
    1 łyżeczka soli
    16g świeżych drożdży
    2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
    250 ml letniego mleka lub wody

    Farsz:
    filety
    oliwki
    papryka
    pomidor
    pieczarki
    żółty ser
    przyprawy
    cebula

    Sos:
    puszka pomidorów
    1 - 2 ząbki czosnku
    świeża bazylia lub w kostkach (pół)
    szczypta soli , cukru , oregano

    Ponadto:
    jajko

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Filety pokroić w drobną kostkę przyprawić usmażyć,
    pieczarki pokroić podsmażyć z posiekaną cebulką. Ser zetrzeć , resztę składników pokroić. Wszystko razem wymieszać.
    SOS: wszystkie składniki zmiksować.
  • 2. Mąkę przesiać do miski dodać sól wmieszać drożdże rozpuszczone w wodzie , dodać mleko/wodę ,oliwę - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić , podzielić na części , rozwałkować. Na połowę każdej części kłaść nadzienie ( zostawić 1-2 cm od brzegu ) posypać startym serem skleić posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec: temp. 200 ok 25 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy